sunnuntai 27. lokakuuta 2013

Vuohenjuustolasagne

Viime viikkoisen panzanellan jälkeen pääruokana tarjoiltiin lasagnea. Lihallisesta versiosta löytyi muun muassa fenkolia, pekonia ja palvikinkkua mutta pääruokapöydän ehdoton herkku oli kasvissyöjille tarjoiltu pinaattilasagnea, jonka löysin Otavan Pastat-kirjasta. Kuten aina, päädyin hieman muuttamaan reseptiä ja vaihdoin ricotta-juuston vuohenjuustoon, sillä tiesin jälkimmäistä varmasti olevan vähälaktoosisena. Ihmekin tapahtui, kerrankin juustokastikkeen ja tomaattikastikkeen suhde oli oikea, eikä toista jäänyt yli.

Lasagne on kyllä mahtavaa juhlaruokaa varsinkin silloin, kun tahtoo itse nauttia alkuruuasta pöydässä hyvässä seurassa. Lasagnen voi valmistella etukäteen ja laittaa uuniin samalla, kun alkaa tarjoilemaan alkuruokia. Pääruoka tuleekin sitten uunissa itsestään ja juhlan aikana tarvitsee vain kurkata uuniin, ettei pinta pääse palamaan. 



Vuohenjuustolasagne neljälle


1 salottisipuli
2 valkosipulinkynttä
3 rkl aurinkokuivattuja tomaatteja öljyssä
400 g kuorittuja tomaatteja (purkista)
½ dl kuivaa valkoviiniä
suolaa
rouhittua mustapippuria
200 g pinaattia
300 g vuohenjuustoa (tai 500 g ricottaa)
muskottipähkinää
25 g voita
25 g (n. 2 rkl) vehnäjauhoja
3 dl maitoa
50 parmesaania raastettuna
250 g lasagnelevyjä
150 g siivutettua mozzarellaa

Kuori ja hienonna salottisipuli ja valkosipulit. Valuta aurinkokuivatut tomaatit ja hienonna ne. Kuumenna isossa pannussa 2 rkl öljyä ja hauduta siinä salottisipuli, valkosipuli ja aurinkokuivatut tomaatit. Lisää joukkoon kuoritut purkkitomaatit liemineen sekä viini, murskaa tomaatit haarukalla. Anna kiehua keskilämmöllä noin 10 min. sakeaksi kastikkeeksi ja mausta voimakkaasti suolalla ja pippurilla. 

Puhdista pinaatti, huuhtele se ja ryöppää nopeasti kiehuvassa, suolalla maustetussa vedessä. Kaada lävikköön, purista huolellisesti kuivaksi ja hienonna. Sekoita pinaatti ja vuohenjuusto kulhossa, mausta muskottipähkinällä, suolalla ja pippurilla. 

Laita uuni kuumenemaan 180 asteeseen. Sulata juustokastiketta varten voi pienessä kattilassa ja lisää jauhot hyvin sekoittaen. Lisää maito vähitellen koko ajan sekoittaen. Sekoita joukkoon parmesaani ja anna kastikkeen kiehua hiljalleen matalalla lämmöllä n. 10 min.

Voitele uuninkestävä vuoka 1 rkl öljyä ja täytä se kerroksittain: lado ensin pohjalle lasagnelevyjä ja voitele ne tomaattikastikkeella. Annostele seuraavan lasagnelevykerroksen päälle pinaatti-vuohenjuustoseosta. Jatka samalla tavalla, kunnes kaikki ainekset on käytetty. Kaada päällimmäiseksi juustokastike ja asettele mozzarellasiivut pinnalle. Anna lasagnen paistua kullanruskeaksi n. 60 min. uunin keskitasolla. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti