lauantai 19. lokakuuta 2013

Panzanella

Viikko sitten olin järjestämässä pöytäjuhlia, jossa ruuat tehtiin teemalla mahdollisimman hyvää pienellä budjetilla ja mahdollisimman helposti. Muu menu syntyi suhteellisen kivuttomasti paperin kulmaan mutta alkuruoka vaati enemmänkin googlettelua. Koska lasagne ja pannacotta veivät ajatukset Italiaan, päätin lähteä etsimään alkuruokaakin sieltä suunnilta. Panzanella, eli "villainen" leipäsalaatti, kuulosti juuri sopivan oudolle kaikkine vaiheineen, joten se oli suorastaan pakko tehdä, vaikka mausta ei ollut aavistustakaan. 

Onneksi salaatti kuitenkin maistui vaikkakin vähän muokkasimme reseptiä. Koska kertolaskut olivat turhan haastavia kauppalistaa laadittaessa, niin versiossamme oli hieman liian vähän tomaatteja ja vastaavasti enemmän leipää. Lientä tehtiin hieman vähemmän kuin mitä ohje ehdotti, mikä toisaalta jätti leivät kuivemmiksi mutta normaalilla ohjeella salaatista olisi tullut kyllä aivan liian etikkaista. Raaka valkosipuli kastikkeessa hieman pelotti mutta ainakaan ruokaa ei palautunut keittiöön. Sitä voi aina pitää onnistuneen ruuan merkkinä. 

Tuo villainen muuten viittaa leivän rakenteeseen. On aina hauskaa illallistaa kieliä osaavien ihmisten kanssa, kun oppii hauskoja juttuja. 





Panzanella


4 - 6 viipaletta italialaista maalaisleipää
1 dl vettä
5 rkl punaviinietikkaa
1 laakerinlehti

Salaattiin:
6 kypsää tomaattia
1 keltainen paprika
1 punainen paprika
1 sipuli
3 rkl silputtua persiljaa
1 rkl silputtua säilöttyä kaprista
2 valkosipulinkynttä
5 rkl oliiviöljyä
ripaus suolaa
ripaus mustapippuria
tuoretta minttua

Viipaloi leipä 2 cm:n viipaleisiin ja anna viipaleiden kuivahtaa muutama tunti. Kiehauta vedestä, punaviinietikasta ja laakerinlehdestä liemi. Jäähdytä.

Pilko leipä pienempiin palasiin. Laita leipäpalaset lautaselle ja kaada jäähtynyt liemi päälle. Anna vetäytyä puolisen tuntia.

Kalttaa tomaatit ja pilko ne. Pilko paprikat, kuori ja pilko sipuli. Siivilöi leivät ja poista laakerinlehti. 
Sekoita leivänviipaleet, tomaatit, paprikat, sipuli ja kapris. Sekoita raastettu valkosipuli, oliiviöljy ja persilja. Kaada kastike salaattiin ja pane kylmään tunniksi. 

Ennen tarjoilua mausta suolalla ja pippurilla. Tarjoa salatti mintunlehdillä koristeltuna.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti